fbpx

Szemészeti tájékoztató

A szem felépítése és működése

– A szem –

Anatómia

– A szem –

Szemészeti elváltozások

01

Fénytörési hibák
(rövidlátás, távollátás, asztigmia)

A szaruhártya és a szemlencse közösen egy képet kell, hogy vetítsen a látóhártyára (retina). Ha fiatal vagy felnőtt korban valahová homályosan látunk – csak a távoli, vagy csak a közeli kép éles – akkor nagy valószínűséggel a szaruhártya és a lencse együttműködése hibás. A kép a látóhártya elé, vagy mögé kerül . A szaruhártya néhány századmilliméteres átalakításával ez leggyakrabban javítható.

A szaruhártya kb . 0,5 mm vastag és kívülről egy vékony hámréteg védi. A görbületét kell megváltoztatnunk a hám alatti homogén réteg néhány századmilliméteres átalakításával. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a hámréteget el kell távolítanunk, vagy fel kell hajtanunk.

Az eljárás:
  • Egylézeres kezeléssel (Excimer lézer) a szem érintése nélkül a lézer elpárologtatja a hámot és elvégzi a szükséges átalakítást.
  • Kétlézeres kezeléssel (Femtosecundum lézer + Excimer lézer) először egy vékony lapocskát – lebenyt képezünk a szaruhártya felszínén a hámrétegből, melyet felhajtunk, majd elvégezzük az alatta lévő rétegben az átalakítást és a lapocskát – védőlebenyt visszahajtjuk.
szemészeti elváltozások

02

Öregszeműség (presbyopia)

Általában 40 éves kor felett a szemünk távolra még jól lát, de a szemlencse már könnyen elfárad, elveszíti fókuszáló mozgásképességét, ezért távolra jól látunk, közelre viszont egyre homályosabb a kép. Ennek korrekciójára három lehetőség van:

A kezelés:
  • Az egyik szemet közellátásra, a másik szemet távollátásra korrigáljuk, mint a rövidlátásnál, távollátásnál.
  • A szaruhártya külső ívét távollátásra, a belső ívét közellátásra állítjuk mindkét szemen.
  • A szemlencsét mindkét szemen egyformán multifokális műlencsére cseréljük, melynek három fókuszpontja van: távolra, féltávolra és közelre.

Mindhárom esetben az agy ki tudja választani a legélesebb képet és csak azt értelmezi, tudatunk csak azt látja.

03

Szürkehályog (katarakta)

Idősebb korban a szemlencse elszürkül. Ez a folyamat hasonló a haj őszüléséhez. Ilyenkor a beteg szemlencsét el kell távolítani és helyette szemlencse-implantátumot ültethetünk be. Kétféle lencsetípust ajánlunk, mindegyik képes az asztigmiát (cilinder görbületet) is korrigálni.

A kezelés:
  • Monofokális (egyfókuszú) műlencse, ami a legegyszerűbb nagyítólencse, az Ön választása szerint vagy közelre, vagy távolra lehet vele jól látni. Más távolságra valószínűleg szemüveget kell viselnie. Lehet az egyik szemet közelre, a másikat távolra beállítani.
  • Multifokális (többfókuszú) műlencse, ami két, vagy több lencse egymásba építve. Speciális kialakítása miatt távolra, féltávolra és közelre is éles képet biztosít, így szemüveg viselésre általában nincs szükség a műtét után.
  • Mindkét lencsetípus képes a szaruhártya asszimetriáját (cilindert) is korrigálni.

Ha Ön szürkehályog-betegségben szenved, valószínűleg rosszul lát. A műtét után látni fog, de nem mindegy, hogyan!

Call Now Button